El comerç local a Matrix

L’aparició de les xarxes socials i el seu ús extensiu per part de la població en general ha convertit aquestes plataformes de relacions entre usuaris un espai privilegiat de comunicació i publicitat per a les empreses.

Han estat les grans empreses les primeres que han aprofitat canals com el Facebook per a finalitats comercials i de marketing, amb una inversió considerable de recursos (humans i econòmics). De fet, sempre que ens parlen de la utilitat de les xarxes socials des d’un punt de vista empresarial, se’ns presenten exemples de grans marques comercials.

Aquesta realitat ens ha fet creure que, allò que anomenem Social Media marketing és una realitat reservada a les grans i mitjanes empreses, mentre que les microempreses que configuren el nostre comerç local viuen en una realitat paral·lela, tipus Matrix, en la que això de les xarxes socials i el marketing digital no és per a elles.

Tant és així que el petit comerç local ha incorporat algunes idees per explicar la seva desconnexió de les xarxes socials. A continuació recullo algunes d’aquestes idees de la realitat Matrix en la que viu el petit comerç:

IDEA 1: ELS MEUS CLIENTS NO UTILITZEN LES XARXES SOCIALS.

Ningú millor que el propietari d’un petit comerç, de barri o poble, coneix a la seva clientela habitual i sap si la senyora Maria o el senyor Marcel estan al dia de les xarxes socials, o si per contra, amb prou feines saben utilitzar el mòbil.

Ara bé, també és cert que l’imaginari del petit comerciant en relació a l’ús que fan els clients de les xarxes socials no sempre estan basades en la realitat que ens mostren les dades:

  • Existeixen milions d’usuaris de les xarxes socials a nivell mundial
    • 1150 milions d’usuaris de Facebook
    • 570 milions d’usuaris de Twitter
    • 400 milions d’usuaris de Google+
    • 200 milions d’usuaris d’Instagram
    • 70 milions d’usuaris de Pinterest
    • 50 milions d’usuaris de Foursquare
  • A l’estat espanyol el 79% dels internautes utilitzen les xarxes socials
  • Els usuaris de les xarxes socials són homes i dones, amb edats compreses entre els 25 i 70 anys, i de totes les classes socials.

A més, aquí també caldria que com a propietaris d’un comerç local miréssim més enllà de la nostra clientela habitual i ens preguntéssim sobre els nostres potencials clients, aquells que no venen, però que podrien venir a comprar els nostres productes.

IDEA 2: ELS CLIENTS NO VALOREN SI EL MEU NEGOCI ESTÀ A LES XARXES SOCIALS

Des del comerç local es considera que allò que el client valora del seu comerç és el tracte personal i la proximitat, i que això de les xarxes socials és més impersonal i no permet aportar aquest tracte de tu a tu que t’ofereix la presencialitat.

Efectivament. És cert que les xarxes socials mai podran aportar el caliu i la proximitat d’un tracte en persona entre comerciant i client. Això no vol dir, però, que el client no valori que el seu comerç local li aporti un valor afegit a aquest tracte personal. I aquest valor afegit és, actualment, poder seguir el negoci a través de les xarxes socials. I així ens ho diuen les dades:

  • 60% dels usuaris els agrada trobar informació dels negocis a les xarxes socials.
  • Creix el nombre d’usuaris utilitzen les xarxes socials com a via d’atenció al client (42%), d’informació i assessorament (30%)  i de compra de productes i realització de comandes (9%).

Per tant les xarxes socials són un espai ideal per a mantenir la connexió i el contacte amb els nostres clients, més enllà del moment puntual de la compra, generant així una relació més constant i estreta que contribueix molt positivament a la captació i  fidelització de clients.

IDEA 3: NO HI HA RELACIÓ ENTRE EL CONSUM I LA PRESÈNCIA DEL COMERÇ LOCAL A LA XARXA.

És a dir, potser els meus clients habituals o potencials són usuaris de les xarxes socials i valoren que el meu negoci també hi sigui, però això no vol dir que aquesta presència i bona valoració també es tradueixi en el consum d’aquests clients en el meu petit comerç.

Aquesta idea està basada en la creença del petit comerciant que la gent que entra a la botiga és perquè és del barri/poble o com a molt perquè passa pel davant.

Aquesta idea sobre el procés de compra, si bé no podem dir que no sigui certa, si que podem dir que no té en compte la influència de la xarxa en la presa de decisions dels consumidors. Si no, pareu atenció a la dada següent:

  • El 80% dels consumidors busquen recomanacions, opinions i crítiques a la xarxa, prèviament a decantar-se per un negoci local, essent especialment significatius els comentaris que els usuaris fan a les xarxes socials sobre els productes i el servei.

O dit d’una altra manera, la recomanació que abans es podia obtenir dels amics i familiars, sobre un restaurant o una botiga, ara es busca i s’obté de la cerca d’opinions a la xarxa feta per altres usuaris, com a pas previ per considerar o no anar presencialment a comprar a aquella botiga o restaurant.

CONCLUSIÓ

L’ús extensiu de les xarxes socials suposa una oportunitat per al comerç local i les microempreses en general per arribar als teus clients, connectar-los amb el teu negoci més enllà de l’acció de compra i aportar-los continguts addicionals que converteixin el consum dels teus productes en una experiència única.

En quina realitat vols que es desenvolupi el teu negoci? Què et frena introduir-te en les xarxes socials?

Deixa un comentari